5 stereotipuri despre programatori: de ce e important să le demitizăm?

Plicticoși, antisociali și dependenți de jocuri video? În acest articol vom dezminți cele mai frecvente stereotipuri despre programatori, cum acestea influențează societatea și care este de fapt importanța programării în viața de zi cu zi. 

A fi programator este un job ce variază în dependență de tehnologiile oferite, geolocație, limbaj de programare și o sumedenie de alți factori.

Iată de ce, societatea modernă a creat anumite stereotipuri în jurul acestei profesii, iar sarcina noastră este de a le explica și de a le înlătura conotația negativă. Dorim să redăm o perspectivă realistă asupra a ceea ce înseamnă să fii cu adevărat programator și care sunt oportunitățile pe care fiecare le poate avea odată ce și-a ales acest domeniu.

 În continuare, vom expune cele 5 cele mai frecvente stereotipuri din domeniul IT.

Programatorii sunt plicticoși și au un job monoton

Acesta este stereotipul cel mai des întâlnit, și de asemenea cel mai departe de adevăr. Programatorii ar putea să nu se exprime la fel de poetic precum artiștii sau pictorii, însă ei sunt cei care redau viață ideilor creative, îndeosebi când lucrează asupra unei probleme mai dificile. 

Rezolvarea problemelor într-un mod cât mai creativ este sarcina de bază pe care o are fiecare programator. Programarea se aseamănă unui puzzle, iar programatorii sunt cei care rezolvă acest puzzle.

Desigur că există metode diferite de a aranja piesele la locul potrivit, iar sarcina unui bun programator este de a o face într-un mod cât mai simplu și imaginativ.

Am menționat și în articolul anterior că informatica, pe lângă faptul că dezvoltă logica la copii, îmbunătățește și imaginația. Astfel, nu putem vorbi despre un job monoton atunci când fiecare secvență de cod este o provocare creativă pentru un programator bun. 

Optimizarea codului este, de asemenea o sarcină ce implică multă imaginație. Pe lângă faptul că un cod bun trebuie să fie funcționabil, acesta mai are nevoie și de o operare cât mai rapidă, dar și să consume cât mai puțină memorie.

O altă caracteristică este cea de a ține cont de faptul cum ceilalți vor vedea secvența de cod. Un cod simplu și ușor de citit este o artă în sine și o activitate pe cât se poate de creativă.

Programatorii cunosc totul despre domeniul IT

Multe persoane consideră că fiecare programator este, pe lângă aceasta, și un bun specialist în întreg domeniul IT. Odată ce petreci atât de mult timp în fața calculatorului, trebuie să cunoști și toate secretele acestei mașinării mistice și complexe. Ei bine, lucrurile nu stau chiar așa. 

Desigur că, un developer cunoaște cum să lucreze cu orice tip de calculator, și pe lângă aceasta, știe și câteva trucuri utile pe care le utilizează atunci când întâmpină dificultăți.

Cert este însă faptul că un programator nu este nicidecum un inginer sau electrician. Da, adesea cei pasionați de IT sunt rugați să repare tehnica veche atunci când nu funcționează sau să dezinstaleze aplicațiile ce conțin viruși, însă din ce în ce mai mulți specialiști se focusează pe un domeniu cât mai îngust.

Drept exemplu, cei de la web development fac un lucru total diferit decât cei care creează designul unei aplicații, iar alți specialiști sunt cei care testează rezultatele finale ale celor două ramuri.

Chiar dacă, la o primă privire, un avantaj mai mare îl au cei care cunosc cât mai multe din diferite domenii, totuși societatea actuală nu se axează pe generalizări, iar specialiștii cu adevărat buni și în continuă căutare sunt cei care știu cel mai aprofundat domeniul lor de profesare. 


Programatorii doar scriu codul și atât

Un stereotip adesea întâlnit este cel ce presupune că programatorii scriu codul, îl pun în funcțiune și atât. Puțini însă cunosc că acesta este doar începutul.

Ca și la oricare alt job, există atât de multe lucruri pe care trebuie să le facă un programator în rutina sa zilnică, în special atunci când este vorba despre coduri.

Codificarea și programarea sunt joburi despre care niciodată nu poți spune că sunt terminate. Mereu există ceva ce trebuie să fie îmbunătățit, reprogramat, reparat și testat.

Mai mult decât atât, testarea unei secvențe de cod este la fel de importantă ca și scrierea ei. Așa că nu e de mirare că programatorii își petrec o bună parte din timp în fața calculatorului, actualizând programele curente și rulând teste pentru a găsi erori, doar pentru a vedea dacă totul merge bine. Deci, a spune că jobul este finisat când și codul e terminat, e doar un mit. 

Programatorii specialiști sunt, de asemenea, interesați de promovarea și întreținerea software-ului și au control asupra întregului ciclu de dezvoltare a acestuia. 

În plus, un programator va petrece mult timp pentru a rămâne la curent cu noile tehnologii. Aceștia pot cerceta, pot face schimb de idei, merge la conferințe sau pot contribui la proiecte open source.

Pe măsură ce tehnologia continuă să se dezvolte, programatorii trebuie să țină pasul cu ea, cu instrumentele și noile surse de informare, deoarece acestea devin depășite destul de repede. Un programator trebuie să facă tot posibilul pentru a se obișnui cu aceste schimbări rapid și eficient. 

Programatorii sunt antisociali

Atunci când oamenii se gândesc la un șablon stereotipic al unui programator, își imaginează adesea un tip care nu vorbește mult și se află la birou toată ziua. Pentru un programator însă, este foarte util și necesar să dispună de abilități sociale.

Crearea de rețele, colaborarea și vorbitul în fața publicului sunt doar câteva lucruri de care un programator ar trebui să dispună pentru a-și construi o carieră solidă. În timp ce programatorii își petrec o bună parte din timp la birourile lor, ei realizează o sumedenie de activități sociale.

Lucrul în comun cu un număr de specialiști și echipe diferite pentru a înțelege o problemă de afaceri sau pentru a stabili cronologia de dezvoltare a unui produs, rezolvarea problemelor de ordin social și nu doar, toate acestea fac parte din agenda încărcată a unui bun specialist. 

La Bloomcoding, ținem cont de solicitările inovative ale secolului 21 și de constanta schimbare a tehnologiilor informaționale, astfel încât am creat o curriculă ce se află în concordanță cu ritmul accelerat al domeniului IT. 

Folosim filosofia educației cu impact și programul nostru ACE, pentru a face diferență prin predarea unor abilități valoroase ale secolului XXI. 

Accomplish (Realizează)

1. Gândirea critică

2. Creativitate și inovație

3. Rezolvarea problemelor

4. Productivitate

Pentru a realiza, copiii au nevoie de o gândire disciplinată, rațională și informată, bazată pe dovezi. Ei trebuie să fie capabili să învețe pe tot parcursul vieții și să rămână dedicați scopurilor, pentru a găsi idei noi și/ sau neobișnuite, dar aplicabile pentru problemele existente. 

Connect (Conectează)

1. Comunicare

2. Colaborare

3. Abilități socio-culturale

4. Alfabetizare digitală (TIC, mass-media, informațional)

Pentru a se conecta, copiii învăță să colaboreze și să lucreze în echipă, exprimându-și respectuos opiniile și ideile. Ei învață și lucrează eficient cu persoane din medii etnice, culturale și sociale diferite și analizează, colectează și comunică rapid informații cu ajutorul instrumentelor TIC.

Evolve (Evoluează)

1. Viață și carieră (leadership, antreprenoriat, management de proiect etc.)

2. Învățarea de a învăța / metacogniția.

Pentru a evolua, copiii înțeleg că abilitățile lor vor crește dacă depun efort, au încredere în capacitatea lor de a atinge un scop și sunt capabili să-și gestioneze emoțiile, gândurile și comportamentul în funcție de situație. Copiii acționează independent și își asumă responsabilitatea pentru acțiunile lor, sunt capabili să-și direcționeze propriul proces de învățare, și reușesc să-și corecteze greșelile.  


Programarea este un domeniu specific bărbaților

Femeile pot, de asemenea, deveni mari programatori, la fel ca și bărbații. În plus, uneori femeile pot fi chiar mai empatice, creative și colaborative, freprezentând membrul perfect pentru orice echipă de dezvoltare.

În timp ce tehnologia este încă o industrie dominată de bărbați, schimbarea începe să se producă din culise. Tot mai multe companii realizează care sunt beneficiile aducerii femeilor în tehnologie și încurajează inițiative care să permită fetelor să intre în lumea IT. 

La Bloomcoding, încurajăm toți copiii să își dezvolte pasiunea pentru domeniul IT, iar noi îi ajutăm să își desăvârșească visul în totalitate. 

Misiunea Noastră

Să învățăm un milion de copii să programeze.

La Bloomcoding, credem că programarea este o abilitate fundamentală a secolului XXI în multe feluri, similar cu scrisul și cititul. Credem că începerea unei educații tehnice cât mai curând posibil este calea de a oferi copilului tău un avantaj în viitor.

Să creăm spații de învățare online sănătoase.

În prezent, copiii sunt ca niște nomazi digitali, fiind conectați la tehnologie încă din copilărie. La Bloomcoding ne-am angajat să creăm soluții digitale puternice pentru învățarea extrașcolară, în care copiii să-și poată dezvolta abilitățile necesare în secolul XXI.

Întrebări adresate frecvent despre domeniul programării 

Care sunt avantajele programării?

Abilitatea de a programa include foarte multe avantaje. În primul rând, este un atu atât la CV, cât și pentru un eventual job. Pe lângă aceasta, codificarea include dezvoltarea gândirii logice, a creativității și rezolvarea cu succes a problemelor. 

De ce este important să înveți să programezi?

Lumea contemporană devine din ce în ce mai digitalizată. În viitor, multe joburi vor cataloga programarea drept o abilitate obligatorie de care trebuie să dispună orice angajat. Adițional, informatica dezvoltă și competențele în matematică, ceea ce va deschide uși spre multe oportunități. 

Merită să înveți programarea?

Da! Programarea este una dintre cele mai solicitate profesii pe piață, iar în viitor se preconizează că această solicitare va continua să crească. De altfel, în ritmuri foarte rapide. 

Ce înseamnă de fapt programarea?

În linii simple, programarea reprezintă procesul de a oferi instrucțiuni unui calculator într-un limbaj pe care acesta îl înțelege. Programarea este utilizată peste tot, începând cu blogul Bloomcoding și terminând cu mașina de spălat rufe. 

Este ușor să programezi?

Nu (chiar). A învăța să programezi nu este cel mai ușor lucru. De altfel, depinde și de competențele fiecăruia, dar și de dorința manifestată. Asemeni învățării unei limbi, programarea are nevoie de timp, perseverență și multă multă practică. 

Care sunt beneficiile programării?

Există o multitudine de beneficii privind programarea. Începând cu faptul că este una dintre cele mai solicitate profesii care are un buget enorm și terminând cu dezvoltarea abilităților de a aborda într-un mod diferit și practic problemele, programarea nu reprezintă nicidecum jobul convențional de la 9 la 5. Poți călători, lucra de la distanță și asta având la dispoziție doar un calculator (și multă practică și muncă în spate).

Iar pe final, nu uitați să rezervați acum o lecție de probă gratuită marca Bloomcoding. Cu siguranță se merită!


Împărtășește-ți dragostea