Parenting Pozitiv: Modalități de a încuraja unicitatea copilului

Unul dintre cele mai frumoase aspecte ale unui parenting pozitiv este să observi cum copilul tău se transformă pe zi ce trece dintr-un micuț ce are nevoie de ajutor, într-o persoană cu propriile păreri, opinii și idei.

Sigur, uneori ne dorim fie și pentru un moment să mai avem parte de acei obrăjori rozalii de când erau mici sugari. Însă procesul de devenire al unui copil este ceva uimitor ce merită cu tot dinadinsul efortul depus. 

Fiecare copil este unic, iar jobul unui părinte este să asigure deplina înțelegere a acestei unicități, cultivând-o în propriul copil din primele zile.

Uneori, nu este atât de ușor precum pare, mai ales că viața este plină de momente neașteptate. Pe de altă parte însă, e mai distractiv decât credem, iar rezultatele merită efortul. 

Cum se dezvoltă personalitatea copilului

exemplu de parenting pozitiv: o fetiță mică singură citește afară

Experții sunt de acord că personalitatea unui copil se formează definitiv atunci când micuțul se află în clasele primare.

Cam în această perioadă ne putem da seama dacă copilul este mai mult un introvertit sau un extravertit, cât de deschis este experiențelor noi, cum funcționează mintea lui creativă și cât de ordonat (sau dezordonat) este. 

Interesele, pasiunile și stilul copilului se pot manifesta de la o vârstă fragedă. Cu toate acestea, abia când ajunge la adolescență îți da bine seama dacă crești un sportiv, un iubitor de cărți sau o persoană pasionată de teatru.  

În același timp, aproape orice părinte poate afirma că „esența” copilului său sau temperamentul acestuia s-a dezvăluit încă de când era un prunc.

Chiar dacă personalitatea este modelată adesea de tipurile de parenting, statutul socioeconomic, esența noastră (sau ceea ce ne face speciali) este o trăsătură instinctivă cu care ne naștem. 

Beneficiile de a încuraja unicitatea copilului

unicitatea copilului. Un copil distrându-se pe scrânciob

Desigur că părinții pot influența semnificativ modul de comportament al copilului.

Un parenting pozitiv se axează pe dezvoltarea trăsăturilor speciale, pe oferirea libertății alegerii și a gândirii critice.

Totuși, esența unui copil nu este un lucru care poate fi schimbat foarte mult. 

Adevărul, oricât de inconfortabil nu ar suna, este că îmbrățișarea și acceptarea copilului pentru cine este el reprezintă cel mai mare cadou pe care îl poți oferi. 

Conferă încredere în sine

Nu doar vei reuși să stabilizezi relația părinte-copil, dar îi vei oferi copilului o mai bună încredere în sine. Încrederea îl va ajuta să se deschidă lumii, să își iubească unicitatea și să îi ajute și pe ceilalți să o fortifice la rândul lor.

Abilitatea de a face o schimbare

Un copil care este iubit pentru cine este și ce reprezintă, cu toate urcușurile și coborâșurile sale, este o persoană care va avea îndeajuns curaj, putere mintală și dorință să aducă o schimbare în această lume.

Puterea de a trece peste dificultăți

Provocările vieții vor fi luate drept o nouă etapă ce are nevoie de o nouă gândire. Unicitatea copilului și știința de sine îl vor ajuta să facă față oricăror neplăceri din calea sa. 

Toleranță față de ceilalți

A crește un copil ce are la bază concepte ca dreptatea, încrederea și stima față de sine îl vor transforma într-o persoană descurcăreață în viitor, deschisă să împărtășească cu alții propriile experiențe și tolerant față de opiniile celorlalți.

Cum să îți ajuți copilul să-și îmbrățișeze unicitatea?

ghetuțele de ploaie ale unui copil mic

Lecție de probă gratuită

Încearcă acum o lecție de probă absolut gratuită și nu îți mai face griji de viitorul copilului tău!

A păstra și dezvolta unicitatea copilului e un lucru mult mai simplu decât îți poți imagina, iar majoritatea lucrurilor țin de ceea ce NU ar mai trebui să mai faci.

Mai mult, unicitatea înseamnă să-i permiți copilului să îmbrățișeze diversitatea și toate sentimentele pe care le are.

Mai jos, venim cu o listă de lucruri ce îl vor ajuta pe cel mic să își dezvolte constant persoana minunată pe care o are în interiorul său.

Permite-i să-și aleagă singur activitățile extrașcolare

Deseori, părinții asociază propriile visuri nerealizate cu visurile copiilor săi. Cred că dacă nu au reușit să-și urmeze scopul când erau mici, vor compensa cu ajutorul copiilor.

Da, să-ți urmezi visul de mic copil este un ideal frumos pentru oricine, însă deseori visul copilului este diferit de cel al părinților.

Fiecare copil își are setul său special de abilități, idei și dorințe. Permite-le să urmeze acele activități care îi fac curioși, dornici să cunoască mai multe și fericiți. 

Lasă-l să se îmbrace singur (pe cât de mult posibil)

Poate părea dificil pentru unii, însă aparențele ajută la autoexprimare. Și aici vorbim despre modul în care vrea să fie perceput cel mic.

Hainele sunt o modalitate excelentă de a promova unicitatea și gândirea critică.

Fiecare copil își are propriul stil, iar atunci când aleg pentru sine cu ce să se îmbrace nu doar dezvoltă un plus de independență, ci și de autoexprimare.

Încurajează autonomia corpului

Legătura dintre minte și corp nu trebuie niciodată neglijată. La fel cum avem grijă de minte, trebuie să avem grijă și de corp și viceversa.

Este foarte important ca cel mic să conștientizeze că propriul său corp îi aparține. Că asemenea persoanelor dragi, corpul are nevoie de o constantă dragoste și grijă.

Pe cât e posibil, oferă-i libertatea să-și monitorizeze corpul: ce mănâncă, cu ce se îmbracă, cu cine interacționează și cum o face.

Desigur, nu excludem, dar încurajăm precauția din partea părinților, mai ales când copilul este încă mic. Totul e bine să fie făcut în echilibru.

Oferă-i copilului un loc sigur unde să-și poată exprima sentimentele

doi frați citind o carte împreună

Nimeni nu-și dorește ca micuțul lor să plângă timp de o oră din cauza unui fel de mâncare pe care nu îl suportă.

În același timp, dacă este ceva ce-l deranjează pe copil, este foarte important ca acesta să se poată exprima deschis părinților.

Iată de ce, un parenting pozitiv se focusează pe sentimentele celui mic, oricât de puțin importante nu ar părea dintr-o perspectivă adultă.

Atunci când copilul are încredere în părinți și se poate destăinui fără a fi judecat, cu siguranță se va fortifica și relația părinte-copil. 


Percepe greșelile ca pe noi oportunități de a învăța

Chiar și atunci când copilul face ceva greșit (sau mai bine zis, în special atunci), ajută-l să înțeleagă lecția pe care o poate învăța din experiența trăită.

Rușinea și vinovăția nu ajută situației. Adevărata lecție de viață vine atunci când reușești să înveți din propriile greșeli și vezi un dram de pozitivitate chiar și în cea mai dificilă situație.  

Lucrează asupra propriei tale încrederi în sine

Nici nu realizăm ce exemplu important servim pentru copiii noștri din pruncie. Anume de la părinți, copiii iau unele obiceiuri, moduri de exprimare și modalități de a trăi viața și a acționa în unele situații.

Dacă ești critică cu tine, ții minte toate greșelile pe care le-ai săvârșit și ai dificultăți în aprecierea propriei unicități, copilul va urma aceeași cale.

Meseria de părinte este o oportunitate extraordinară să lucrezi asupra propriilor neajunsuri. Astfel, îl vei ajuta și pe cel mic să devină o mai bună versiune a sa. 

Acceptă unicitatea copilului tău

Uneori nici nu realizăm cum suntem conduși instinctiv de așa-zisele „norme” sociale.

Încercăm să ne conformăm atât noi, cât și pe copiii noștri să urmeze șabloane prestabilite, devenind până la urmă monotoni și șterși.

Este atât de important să nu ne lăsăm pradă normelor și să ne bucurăm de unicitatea copilului nostru, pentru ca și el la rândul său să se bucure de propriul său mod de a fi.

Nu este mereu atât de ușor să crești un copil care arată, se exprimă și gândește diferit de ceea ce ne-am obișnuit să percepem drept „normal” sau „adecvat”.

Lumea este doar așa cum o vedem noi prin propriile noastre lentile. Toate dogmele impuse de societate sunt adesea, simple manipulări. 

Vezi și: Parenting: Dezvoltarea Copilului. Teorii Celebre și Exemple

Concluzia Bloomcoding

Copiii au mai multă putere, creativitate și inteligență decât suntem dispuși să ne imaginăm.

Desigur că micii exploratori își au propria viață, propriile visuri și scopuri, însă un parenting pozitiv îi va ajuta nu doar să-și urmeze dorințele, realizându-le, ci și să crească niște persoană puternice, încrezătoare în propriile forțe și dispuse să aducă lumii propriul aport și o schimbare spre mai bine.

Împărtășește-ți dragostea