Motivație la școală. Este copilul tău dornic să meargă la ore?

Suntem siguri că te-ai confruntat cel puțin odată cu lipsa de motivație la școală. Fie că starea a durat doar o zi, sau astfel ți-ai petrecut anii de liceu, probabil nu-ți dorești ca micuțul tău să meargă forțat la lecții.

Școala este o experiență unică pentru fiecare individ. Cineva învață mai rapid materia de curs și așteaptă noi provocări, precând altcineva are nevoie de mai mult timp pentru a însuși pe deplin informația. Ambele tempouri de a învăța sunt absolut ok. 

Totuși, când copilul se confruntă zilnic cu o stare de plictiseală la ore, ceva nu este ok. 

Sunt abilitățile copilului pe deplin utilizate la școală?

Dacă materialul de curs are un tempou prea lent, copilul se poate plictisi destul de rapid, își poate pierde motivația și atenția la ore. Astfel de elevi dotați au nevoie de noi provocări pentru a-și menține spiritul competitiv și motivația de a învăța. Lipsa de provocări poate cauza probleme precum:

 • Dorința diminuată de a învăța lucruri noi
 • Rezultate academice sub medie
 • Lipsa unei discipline personale
 • Probleme emoționale
 • Dificultăți în soluționarea și acceptarea provocărilor

Încearcă să observi mai atent comportamentul copilului tău în raport cu școala, pentru a determina dacă materia îi este potrivită abilităților sale. 

Semnele că elevul se plictisește la școală:

 1. Copilul nu dorește să meargă la școală
boy leaning on desk

Dacă copilul însușește bine informația de la ore, are note bune și nu are probleme cu temele pentru acasă, însă totuși nu are dorința de a merge la școală, este un semn că materia nu e îndeajuns de complexă.

 1. Copilul și-a pierdut motivația de a învăța

Elevii au adesea impresia că știu deja informația ce le este predată sau e prea ușoară pentru abilitățile lor. Din această cauză, nu consideră necesar să realizeze temele pentru acasă sau diverse proiecte individuale.

Dacă copilul tău nu depune suficient efort în realizarea temelor, cu toate că știi că este în stare de mai mult, poate fi un semn că nu îi ajung provocările și materialele avansate. 

 1. Copilul are note bune la teste, dar nu și la proiecte
schoolchild solving elementary science test

Dacă elevul înțelege bine materia care este predată în clasă, cel mai probabil rezultatele de la teste vor fi unele bune. Cu toate acestea, lipsa de motivație din afara orelor îi pot aduce note mai slabe la temele pentru acasă sau proiecte.

Dacă observi că micuțul tău ia note bune la teste, însă nu își face temele, acesta poate fi un semn că materia este prea ușoară pentru el. 

 1. Copilul nu vorbește despre școală

Când școala devine un loc interesant, copilul dorește să-și împărtășească realizările cu ceilalți. Atunci când se plictisește la școală, este puțin probabil ca elevul să vorbească despre activitățile din cadrul lecțiilor. 

 1. Dispoziția copilului are de suferit

Dacă copilul tău era bucuros de activitățile de la școală, iar apoi brusc a devenit trist și nu dorește să vorbească despre școală, este un semn că ceva nu este în regulă.

Această frustrare se poate acumula cu timpul și rezulta în reușite academice mai slabe sau o lipsă totală de motivație de a merge la școală.

 1. Copilul îți spune că este plictisit
tired little girl sleeping on book at home

Este uman ca elevul să se plictisească din când în când la ore, totuși dacă astfel de afirmații se repetă zilnic, poate fi un semn că cel mic nu este îndeajuns de motivat intelectual la orele de curs. 

 1. Copilul nu acordă atenție la ore

Când materialul este prea ușor, copiii adesea uită să acorde atenție la ore, ceea ce poate duce la o activitate slabă în cadrul orelor și la o atenție redusă în general.

Dacă profesorul te anunță că elevul este distrat, neatent și visător la ore, este un semn că și-a pierdut interesul față de obiect. 

 1. Rezultatele academice devin mai slabe

Mulți copiii insuficient de motivați la ore se confruntă cu note mai slabe decât obișnuiau să primească. Acest fapt este cauzat de lipsa de interes, nerealizarea temelor pentru acasă și senzația de inutilitate.

Dacă știi că elevul obișnuia să primească note mai bune, încearcă să discuți cu el pentru a afla care este motivul notelor proaste. 

 1. Copilul rezolvă sarcinile într-un tempou mai rapid decât restul clasei

Copiii care rezolvă mai rapid sarcinile decât ceilalți se pot demotiva rapid atunci când observă că nu au cu cine concura. Dacă copilul tău înțelege rapid materia și mereu se află în fața tuturor, este un semn că provocările sunt prea ușoare pentru el. 

Cum îl poți ajuta?

Dacă observi un comportament schimbat la copilul tău față de școală, întreabă-l care este cauza. Întrebări asemenea:

 • Ce subiecte i se par plictisitoare?
 • Ccare este relația sa cu profesorul?
 • La ce fel de proiecte îi place să ia parte?

te vor ajuta să determini care este rădăcina problemei. O perspectivă mai amplă asupra situației școlare a copilului tău te va îndruma cum să acționezi corect în următoarele etape. 

 • Monitorizează situația alături de profesori

Dacă copilul tău are abilități peste medie, ar fi bine să discuți cu profesorii despre modalitățile de a-l menține pe elev motivat la ore. Sarcinile adăugătoare sunt o modalitate bună de a-l ține ocupat. De asemenea, ai putea să îl muți într-o grupă sau clasă cu un program mai avansat.

 • Încurajează-l să-și seteze scopuri

Încurajează-ți copilul să-și seteze mici scopuri pentru a-l menține motivat să învețe. Careva exemple ar putea fi:

 •  O să rezolv o problemă de matematică mai complexă ca temă pentru acasă
 • O să citesc 20 de pagini din sugestiile de lectură pe care le avem de citit la școală
 • O să mă informez despre un subiect care îmi place, citind câte un articol pe săptămână
 • Ajută-l să-și exploreze propriile interese
motivație la școală

Atunci când copilul face ceea ce îi place, șansele de a nu se plictisi la școală sunt din ce în ce mai mari. Explorați împreună interesele pe care le are și încurajează-l să se implice în activități extrașcolare. Începe cu întrebările:

 1. Ce îți place să faci?
 2. Ce subiecte te interesează?
 3. La ce ai observat că ești bun?
 4. Ce lucruri ți se primesc ușor? 

Activitățile extrașcolare îl vor ajuta să-și extindă viziunile, să învețe lucruri noi și să se dezvolte multilateral. Mai mult, activitățile de grup îi vor spori interesul față de subiect și îl vor ajuta să socializeze și să coopereze cu ceilalți. 

La Bloomcoding, oferim avantajul celor mai mici grupuri (3-4 copii) pentru ca elevii să poată lucra eficient, să se cunoască între ei și să dispună de posibilitatea de a realiza proiecte atât în grup, cât și individual. 

Lecție de probă gratuită

Încearcă acum o lecție de probă absolut gratuită și nu îți mai face griji de viitorul copilului tău!

 • Ajută-l să dobândească încredere în propriile forțe

Având încredere în sine, copilul va putea să își exploreze abilitățile și să înfrunte noi provocări. Există vreo activitate pe care ar dori să o facă, însă nu este îndeajuns de încrezător în propriile forțe? Observă momentele în care copilul tău nu are deplină încredere în sine și ajută-l să o dobândească. 

Îți oferim câteva idei de a-i spori încrederea:

 1. Oferă-i mai multe oportunități să-și dezvolte pasiunea într-un mediu fără stres.
 2. Reamintește-i că fiecare are eșecuri și greșeli. Lucrul important este cum reacționezi la greșeli și cum le monitorizezi după.
 3. Părinții sunt cel mai bun exemplu al copiilor. Învață-l de mic să nu fie prea strict cu sine însuși și să nu ia personal feedbackul celorlalți.
 4. Nu uita că încrederea a fost și va fi mereu în interiorul fiecăruia. Cel mai important lucru este să o facem să iasă la iveală. Ajută-l să-și dezvolte încrederea cu ajutorul pasiunii lui și a micilor scopuri zilnice.
 • Învață-l ce e autoreflexia

Deseori, notele nu sunt cea mai de încredere modalitate de a măsura succesele unui copil. Învață-l să practice autoreflexia, independent de notele pe care le primește la școală.

Fie că se ocupă cu muzica, dansurile sau lecțiile de programare online, întreabă-l la sfârșit de săptămână sau lună ce lucruri noi a învățat. Autoreflexia este pilonul unui viitor de succes.

În așa mod, copilul își va putea măsura succesul pe baza acțiunilor concrete realizate de către el, iar rezultatele bune nu vor ezita să apară. Stabiliți câteva întrebări cheie pentru finalul fiecărei luni.

 • Ce lucruri noi am învățat în această lună?
 • Ce am îmbunătățit și perfecționat?
 • Ce aș putea să fac mai bine în următoarea lună?

Dobândește motivație la școală alături de Bloomcoding

Copiilor le plac jocurile și curiozitățile, dar mai ales atunci când și învață de pe seama lor.

La Bloomcoding, am stabilit un program adaptat fiecărei vârste, pentru ca elevii noștri să capete din ce în ce mai multă încredere în propriile forțe, să se dezvolte în baza propriilor aptitudini și să socializeze cu alții copii ce posedă aceleași interese.

Ne place să învățăm, să reflectăm și să ne jucăm, dobândind cunoștințe despre tehnologiile viitorului. Înscrie copilul la orele noastre de programare și hai să începem aventura în lumea IT. 

Împărtășește-ți dragostea